Saturday, 17 December 2011

Tutorial Youtube Player Berwarna+Floating+ Transparent

  






Sebenarnya, just untuk diri sendiri.. Senang nak rujuk tak de lah nak terjah2 kat Pak Cik Google kan? Haha. Tapi kalau nak try pon.. APe salahnye.. :)
 Before we start.. korang kena tau jenis2 size youtube player.. let' check it out!! here 
Korang decide yang mane korang nak.. Kalau tutorial ni guna yang no.3 width 160> height 25>

1. first korang pergi search lagu yang korang suka kat Youtube 

2. Ikut step dalam gambar.. 
     1- tekan button share 2. tekan buttom embed 3.tick use old embed code
3. Copy all code tau.. jangan tinggal satu huruf pon.. Kat bawah ni original code yg dicopy
<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/sMzAt-xalqc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/sMzAt-xalqc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

ni pulak code yg diubah suai 

<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/sMzAt-xalqc?&autoplay=1&amp;rel=0&color1=0xD666D8&color2=0xF781F3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/sMzAt-xalqc?&autoplay=1&amp;rel=0&color1=0xD666D8&color2=0xF781F3" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
Yang pink = size youtube player (ubah kalau korang nak size lain ,kalau nak jenis tu tak payah ubah)
Yang ungu = url lagu korang (tak perlu tukar kalau korang copy code di youtube)
Yang hijau = full code colour..
Yang biru = kod colour .. tukar dengan warna yang korang suka di sini   jangan letak # di hadapan                 code warna (maknanye delete lah # )
Yang oren = untuk autoplay kan.. kalau x nak autoplay jangan tukar.. biar je version=3

0h ye.. kalau korang nak transparent kan youtube player korang macam di bawah,, tukar je dua-dua code colour biru tu dengan ffffff .. Lastly paste code tu kat bahagian code side bar korang 

By the way kalau korang nak floating youtube player just tambah code sebelum full code korang
<div style='display:scroll; position:fixed;bottom:200px; right:35px;'>
Dah jadi ke belum? haha.. Kalau ada masalah comment je .. Insya-Allah Ira balas.. hope bende ni tlg korang :D



No comments:

Post a Comment